Followers

Info: Pemakaian tudung bersanggul


Salam....lately...saya perhatikan bukan sahaja di tv malah di sekeliling saya...pemakaian tudung yang bahagian belakangnya ditinggikan sedikit seperti ada sanggul tu semakin banyak diaplikasikan oleh kaum wanita..terutamanya golongan pengantin...jangankan mereka...saya sendiri pun hampir terpengaruh untuk memakai tudung seperti itu...tapi rupa-rupanya...ada info yang patut kita semua kaum perempuan terutamanya, perlu ambil kira dan saya rasa kita perlu tahu maklumat itu...jadi..setelah tertangguh banyak kali tentang entry ni...akhirnya....setelah dikumpulkan mklumat (kononla...hehe) menjadi kenyataan...jutaan terima kasih kepada blog cahaya hatiku dan juga blog saiful islam (yang ni lebih mendalam sikit). dua blog ini ada review tentang pemakaian hijab atau tudung bersanggul ni...





ni nampak sangat sanggul tu tinggi...




ramai jgk orang dah pkai style mcm ni

 
 
 Di bawah ni ada hadith berkaitan pemakaian tudung seperti di atas.


“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka (isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat” - hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.











Rasulullah s.a.w bersabda:


“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini” –hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-




MasyaAllah...takut jgk bila baca tu...kadang-kadang...kita tak perasan pun apa yang kita buat tu mendatangkan dosa...Ya Allah...lindungilah aku dari segala kemurkaan Mu...


pst:harap2 info ni dapat memberi manfaat kpd kawan sekalian...











5 orang nak bagi idea:

  1. masya-Allah..takutnya baca ni..tp tak pernah buat lagi..huhu

    ReplyDelete
  2. fiza..btulla..ramai sgt org pakai cmni kan..mmg btul hukumnya haram la ea?

    ReplyDelete
  3. oh ho...akay pon ha mpir terpengaruh dgn gaya sanggul ni... masyaAllah..

    ReplyDelete
  4. zuhanis: takut kan...huhu

    nad: wallahualam la nad...tp kalau baca dr hadis tu...kita dah boleh agak kan...huhu

    ak: kan...nmpk cntik je...;P

    ReplyDelete
  5. Dah tu klu rmbut pjg kt dlam kne buat sanggul rendah la ek?

    pizah: JOm promote kt member2 pakai jilbab :P

    ReplyDelete