Followers

Ikan Gergaji - Saw Fish

Salam.

Hari ni saya nak bercerita tentang satu spesies ikan yang mungkin kebanyakan kita tak pernah tahu.


Anda pernah dengan Ikan Gergaji atau Saw Fish?

Sebenarnya saya pun baru je tahu tentang spesies ikan ni.Sayangnya, ia sedang diancam kepupusan.Tak banyak yang hidup di dalam dunia ni.



Ok, ni adalah Saw Fish ******************





Nampak kan persamaan dengan gergaji...hehe...yang muncung macam gergaji tu, bukan mulutnya tau...sebab mulut dia kat bawah tu, kat area bawah mata dia..Saya pernah nampak bila ikan ni nak makan (makanan dia seperti ketam, udang) ia akan menangkap or memerangkap makanan menggunakan muncung panjang tu, lebih kurang macam gigi dia jugakla then makanan tu akan digerakkan ke dalam mulut.


Saw Fish ditemui di muara sungai Australia. Dipercayai, ia mempunyai 8 spesies bagi ikan ini dan 5 daripadanya ditemui di Australia.












Kebanyakan orang yang tangkap ikan ni, mereka akan potong paruh dia yang macam gergaji tu. Jahat betul.Kesian kat ikan ni.Tengoklah apa yang terjadi....







Dah takde muncung gergaji kan....kesian...macam manala kita nak tolong ikan ni yer....



source: http://www.elasmoworld.org/sawfish.html



3 orang nak bagi idea:

  1. aish... jht giler sape y ptong gergaji iakn tue.. cmne ikan tue nk tngkap mangsa.. ;((

    ReplyDelete
  2. sharinginfoz: a'a..first time tengok pun pelik...unikkan...

    shida: memang jahat...xde kesedaran langsung...sian kan kat ikan tu..cmne la dia tak pupus...

    ReplyDelete