Followers

Apa itu B.E?

Salam dan Selamat malam.


Hari saya dapat satu soalan dari seorang blogger's friend. Beliau bertanya macam mana nak tau kita dapat B.E atau Buffered Earning ni.Saya sendiri pun, sebelum ni memang tak pernah ambil tahu, apa itu B.E dan M.E. Tak dapat bezakan Campaign, B.E dan M.E. Alhamdulillah, semakin lama berblogging, semakin banyak kita membaca dari blog-blog yang lain, memang banyak maklumat yang dapat diperolehi.Tapi bese-bese saja...


Saya percaya, hampir semua orang yang buat blog ni kenal apa itu Nuffnang, Innity dan syarikat pengiklan online yang lain. Jadi, kita semua, tak banyak tapi sedikit tu mestila teringin nak ada income through blogging ni kan. Orang cakap, sambil menyelam sambil tu kita minum sikit-sikit kan. Kalau nak banyak macam Red Mummy tu, tak dapekla den nak nolong...Tengok dari jauh dan ambil tips sikit-sikit la dari beliau kan.


Ok..Back to the topic, apa itu B.E? Saya cerita sikit-sikit la. Sebab saya pun baru sangat dalam bidang ni and sometimes, i'm bad at writing.I dont really know how to describe something.Haha...recently, thats my weakness ;p


Ni definasi yang saya copy paste dari blog Zaer

''Pengiklan akan membeli sejumlah set bilangan pengunjung unik daripada blog anda untuk memaparkan iklan mereka dalam tempoh tertentu. Jumlah pendapatan yang anda perolehi akan disimpan sebagai Pendapatan Terumpuk sementara kempen itu berjalan sehingga ia mencapai bilangan unik yang dibeli pengiklan daripada blog anda. Setelah blog anda selesai memberikan jumlah unik yang dikehendaki, pendapatan anda akan dikredit masuk ke dalam Pendapatan Semasa anda.''



Pendapatan Terumpuk tu...tak silap saya BE la...betulkan saya jika tersilap.huhu


Tips mudah untuk kita detect B.E dah mula melekat kat blog adalah melalui check acc Nuffnang anda. Kalau ada satu column yang tertulis Buffered Earning, ha..tu maksudnya anda dah mula mendapat B.E. la.Itu tips yang paling menyakinkan la (sebab memang dah confirm dapatkan). Kalau tips yang tak yakin tu, macam saya sebelum ni, saya dapat detect satu iklan tu, asyik ade je kat blog saya even dah 3 4 kali refresh. Tapi tak nakla happy dan perasan lebih-lebih time tu. So esoknye saya check kat acc Nuffnang. Confirm, memang B.E. (^_^)








Column macam ni la....Erm..Terang-terang tu perkataan Buffered Earning.Alhamdulillah.1st time dapat BE utk DiGI Broadband.


En. MieyCyber, saya harap saya dapat menjawab soalan awak ye...kalau tak betul ke soalan awak tu maksud lain, bagitau saya semula ye...huhu...


Sekian topik untuk hari ini.








3 orang nak bagi idea:

  1. alhamdulillah...thanx.awk mcm mna?

    ReplyDelete
  2. wah! nama zaer naik la.hehe..sori yea xalert..zaer bz sikit.kopipes terus.hehe..;p..takpe2!

    ReplyDelete