Followers

Tak tahu antara 2 or 3...

Otak saya tengah berserabut, sebenarnya since last lagi. Eh..last 2 weeks. Masalah...erm..takdela masalah sangat. Apa-apa pun keputusan, saya yang buat. Disebabkan keserabutan sangat dan saya tak tahu nak curah kat mana dah, kat blog ni je la saya terfikir.


Macam ni, it all starts when i received a called from someone. I'm glad to receive that call. But....it is totally beyond my plan. Saya dapat offer untuk buat master by RESEARCH. Ok, anda nampak disitu betapa saya menggunakan kesemuanya abjad berhuruf besar. Sebenarnya, saya memang tak plan dan memang takde pun dalam otak saya untuk buat master by research sebab kita tahu, kalau by research, semuanya sendiri...all by yourself. No class no assignment....memang nampak relax tapi...susahla sebab saya bukan seorang yang berdisiplin SANGAT. =p.



Saya ada tanya pendapat beberapa orang kawan. 2 out of three bagi pendapat sama seperti yang saya fikirkan. Salah seorangnya, dah amik master so dia dah tahu dunia belajar master ni macam mana. So, i'll take that as my guide. And tetiba 1 daripada 3 orang yang saya tanya tu, suggest saya amik je benda ni as challenge. Memang time dia bagi pendapat, perghh..berkobar-kobar dia 'berceramah' kat saya. Ya, i know...saya memang suka cabaran tapi...ini macam amik risiko je. Sekarang ni, saya baru je start kerja baru. Alhamdulillah, so far, things are going very smooth. Saya happy kat tempat kerja baru. So my attention towards study...dah down sikit. But memang semangat untuk belajar tu still ada. Tahla korang, ade pendapat tak?for your info, offer yang saya dapat tu, takde pun diberi scholar so kalau saya betul2 accept, kena cari sendirila. tapi yang tu saya tak risau sangat sebab banyak je grant untuk research ni cuma saya takut diri ni tak dapat complete and buat betul-betul untuk study ni sebab ada senior saya dulu, amik masa 6 tahun untuk complete his studying for master. 6 tahun beb...lame tuh...macam terbuang begitu saja.sebenarnya banyak lagi faktor yang perlu diambil kira tapi saya dah malas nak taip...heee....




Give me some opinion..please...huhu












7 orang nak bagi idea:

  1. hai fizah..master by research ni mmg paah sikit..kena ada kecekalan yang kuat.Kena rajin sbb master tu base pada research kite..terpulang kalau fizah rasa boleh fokus pada research ni then teruskan,kalau tak boleh tunggu peluang lain..

    ReplyDelete
  2. hmmm...please sambung master kalo hanya ada kekuatan n semangat yg tinggi. byk risks n challenges masa buat master ni. kalo xda hati lg nk sambung , jgn sambung lg.. prepare yourself first, mentally n physically..it's a very tiring journey. master by research xsesenang by coursework yg can finish on time. jarang ada org finish on time masa buat master by research...

    just my humble opinion ;)

    apapun, istikharahla...semoga diberi petunjuk olehNya :)

    ReplyDelete
  3. baca entry fizah dr awal dgn akhir ttg offer master tue..pergh mencabar kena research..ramai yg sekarang klu keja amik +++ assignment sbb ada team..ish, susah susah nk wat kptsn..sbnrnya ia bergantung pd kemmapuan fizah...

    tp klu mia yg dh keja 3-4 thn ni pun ..dh sakit nk belajar..sbb beban guru bertambah2x smpai hujung minggu pn wat keja..klu keja tmpt fizah don know la pulak..

    klik 3 nuffnang here

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum..
    Fiza apa khabar..my opinion, fiza just follow your original plan..pengalaman akak buat master walaupun bukan by RESEARCH, amat mengusutkan kepala..masalah pihak pengurusan yang ambil kesempatan lah,masalah projek tak lepas masa viva..uhh mcm-mcm..lastly, i let it go, evenneed to pay full for loan..

    ReplyDelete
  5. waa..dapat offer sambung..tahniah akak!!

    bagi sya la kan.. kena ikot minat.. kalau x mnat buat apa nak mnyusahlan diri..

    papepun cuba istiharah..(^^!
    gud luck akak~

    ReplyDelete
  6. it`s so complicated, think deeply.

    ReplyDelete