Followers

Mesti Baca: Peringatan kepada semua wanita terutama yang memandu!

Assalamualaikum w.b.t.

Peringatan kepada semua.

Ini adalah sangat menakutkan.
 
Pada suatu hari, terdapat seorang wanita yang berhenti di stesen minyak untuk mengisi minyak. Setelah selesai memenuhkan tangki minyak selepas membayar menggunakan kad kredit di pam dan ingin meninggalkan stesen tersebut, atendan di dalam kedai lantas bercakap menerusi speaker dan memberitahu sesuatu yang berlaku dengan kad itu dan meminta wanita itu masuk ke dalam untuk membayar tunai.

Wanita itu keliru kerana dia telah selesai mengisi minyak dan pembayaran menggunakan kad kredit telah diluluskan. Dia menunjukkan isyarat tangan kepada atendan tersebut dan bersiap sedia untuk meninggalkan tetapi atendan tersebut sekali lagi menggesa wanita tersebut masuk ke dalam kaunter kedai untuk membayar tunai.

Dengan perasaan sedikit marah, wanita itu terus masuk ke dalam kedai dan mempertikaikan tindakan petugas tersebut dan menuduh dia menipu. Atendan tersebut memberitahu supaya wanita itu bertenang dan mendengar dengan teliti

Atendan memberitahu ketika wanita tersebut sedang mengisi minyak, dia telah melihat seorang lelaki telah masuk ke dlm kereta dan bersembunyi dikerusi belakang . Dengan segera beliau telah menghubungi pihak polis. Wanita tersebut terus menjadi takut dan segera melihat pintu keretanya terbuka dan lelaki itu telah menyusup keluar dan meninggalkan kereta itu dengan tergesa-gesa.

Salah satu cara yang mereka lakukan adalah dengan merangkak perlahan-lahan dan menyusup masuk ke dalam kereta wanita manakala sasaran utamanya adalah stesen minyak atau di kedai runcit pada waktu malam.

Kaedah lain adalah dengan memaksa wanita itu masuk ke dalam kereta kemudian menculik mereka, Sila sebarkan ini kepada wanita lain, orang muda dan tua.
  • Pertama: wanita seharusnya lebih berhati-hati apabila ingin masuk ke dalam kereta pada waktu malam.
  • Kedua: Jangan letakkan kereta di tempat sunyi atau terpencil semata-mata ingin mendapatkan tempat letak kereta percuma!
  • Ketiga, Jika boleh, elakkan memandu seorang diri pada waktu malam!
Jadikan amalan :
1. Pastikan kereta berkunci setiap masa walaupun anda meninggalkan kereta sebentar.
2. Periksa sekeliling kereta sebelum masuk ke dalam kereta.
3. Sentiasa peka terhadap sebarang tanda-tanda pelik dari persekitaran anda dan individu lain di dalam sekitar umum, terutama pada waktu malam!

Sampaikan mesej ini kepada semua wanita supaya salah seorang wanita dalam hidup kita tidak akan menjadi salah seorang dari mangsa mereka

--------------------------------------------------------------------------


Kesahihan cerita ini, tak dapatla nak dipastikan. Walaubagaimanapun, kita haruslah berjaga-jaga kerana perempuan merupakan target yang mudah bagi orang-orang jahat ini untuk menyerang. Pendapat peribadi saya, setiap kali sebelum masuk dalam kereta, tengok dulu bahagian tempat duduk belakang, kemudian cepat-cepat masuk dalam kereta dan terus kunci pintu.Yang paling penting, jangan letak kereta di tempat yang sunyi dan gelap dan pastikan ada peralatan tajam atau keras ataupun penyembur serbuk cili.


Sekian, terima kasih kerana membaca.


ps: copy dari satu blog tapi tak ingat dah..halal la ye..satu perkongsian ni...


1 orang nak bagi idea:

  1. skang memana pun bahaya... lg2 kes simbah asid.. takut

    ReplyDelete