Followers

Tuesday, January 31, 2017

Tips travel di Korea : Apps yang anda wajib ada jika bercuti ke Korea Selatan

*Ini adalah entry draft. I think I should post it for benefit to other. 

Assalamualaikum w.b.t.

Kali ni nak share apps yang paling banyak membantu saya semasa di Korea especially in Seoul. I rely so much on this apps. Oh..thanx to sis azra yang rekomenkan apps ni coz she wrote about this apps in her blog and I just came across to her blog and found about this useful tips.

So untuk sesiapa yang baru nak pergi ke Korea Selatan, download apps ni siap-siap. Sangat-sangat membantu korang tau!

Untuk yang dah otai dan pernah pergi, boleh skip entry ni :p.

Actually saya ada download 1 lagi apps subway named Jihachul. Tapi, ada macam ada problem je. So, jarang guna apps tu.

Ini adalah interface Apps Subway ni. Contoh kalau korang nak ke stesyen Gapyeong daripada stesen Myeondong (oh how i miss Myeondong), ha ginilah rupanya route korang.



Estimate time dan ada few routes (jika ada) korang boleh pilih.








Approx cost pun ada so dah boleh estimate 
berapa won yang akan ditolak dari T-money card korang.



Contoh map route subway di Korea. Memang berpinar mata melihatnya tapi percayalah, once u guys dah teliti dan fahamkan, easy peasy je i tell yaw. :) 




Ha, ini adalah rupa icon apps tu, once u dah install to your phone.


Ini adalah entry tahun 2015 ke 2016 (lupa dah.hehe). 
Kemungkinan besar akan ada beberapa apps yang dah muncul yang mungkin lebih baik. 

Bagi yang beragama Islam, apps untuk mengetahui maklumat mengenai makanan halal di Korea turut ada (kalau tak silap saya, tapi tak ingat nama apa, kalau jumpa saya share ye)

Sekian, harap membantu bagi first timer yang nak travel ke Korea Selatan.


No comments:

Post a Comment