Followers

Happy Birthday Abah!

Assalamualaikum.


Selamat pagi.


Hari ini adalah hari lahir abah saya yang ke ..... hehe...muda lagi...:p

Happy Birthday Abah!





Saya sayang abah saya. Ye la....saya anak ayah.;p..kata orang tua-tua, selalunya anak lelaki ni rapat dengan ibunya, anak perempuan pulak rapat dengan ayahnya....masa saya kecik-kecik dulu, saya memang rapat dengan abah saya. Tapi waktu tu, abah saya tak tinggal dengan kami. Beliau terpaksa bekerja di Pulau Pinang so terpaksa la beliau berulang balik dari Penang ke Perlis pada waktu hujung minggu. Masa saya kecik-kecik dulu, kirenye masa saya baby lagi, abah saya kerja kat Pulau Pinang but before saya belum lahir, beliau bekerja di Pos Malaysia KL. Then dapat tukar Pos Malaysia Penang. Kadang-kadang mak saya yang ditemani makngah saya akan pergi ke penang dan kadang-kadang, abah yang akan pulang ke Perlis. Rotate macam tu la tapi most of teh time, abah la yang akan balik ke Perlis. Still, ada lagi gambar saya time baby yang ditangkap atas jambatan Pulau Pinang....memorable sangat bila telek-telek gambar tu...


Then, few years later, abah dapat tukar ke Pos Malaysia Alor Star....dah tak jauhla dengan kami (Tok, Tokwan, Mak, saya dan adik lelaki saya) kat Perlis ni..Abah saya ni anak tunggal so memang terasa la jugak bila beliau berjauhan dari tok dan tokwan saya ni. Dan masa saya sekolah menengah, abah dah dapat tukar ke Kangar, Perlis. Alhamdulillah, lega tok dan tokwan kat sini. Nak dijadikan cerita, sekolah saya memang dekat yang amat sangat dengan ofis my dad jadik, memang selalu abah la yang hantar dan kadang-kadang balik sekali. Tak bolehla selalu sebab time balik sekolah and office hour kan tak sama.Selalunya saya balik naik bas je (sebelum amik lesen motor) Bila ada kelas waktu petang, kalut-kalut saya pergi ofis abah nak tukar baju and mintak duit...abah..nak duit...abah nak makan...abah...beli milo ais...erkk...tetiba teringat kat allayarham tok wan saya...tiap-tiap kali nak balik sekolah naik bas, tokwan yang selalu amik...masa otw nak balik tu, saya siap kol pesan kat beliau..."tokwan...beli kat cek milo ais na..." . Hampir tiap-tiap hari...Ya Allah....rindu pulak kat tokwan...T_T.sorry...sory...ni entry untuk abah jadi saya cerita tentang abah je la...






Masa saya kecik-kecik, dalam lingkungan 4,5, 6 tahun tu, waktu tu hanya ada saya dan adik lelaki saya saja, abah selalu bercerita pada kami. Cerita tentang anak tupai, lepas tu habis bercerita, beliau akan mengusik kami...ingat lagi, time beliau bercerita, saya mesti tido bawah ketiak beliau sambil mendengar cerita anak tupai tu. Bila saya nak anak patung barbie...mesti dapat punye..tapi ala-ala barbie je la..jadila tu....


Alhamdulillah, hidup kami walaupun sederhana tapi saya dapat apa yang diinginkan, masa saya teringin sangat nak rollerblade, time tu memang famous la pakai kasut roda ni...alhamdulillah, dapat....nak pergi swimming kat swimming pool, dapat...nak basikal..dapat...nak amik lesen motor..dapat..nak lesen keter...dapat...Ya Allah...macam-macam la...syukur sangat dengan kehidupan ini.


Bila saya study kat UTM dulu, setiap kali cakap telefon mesti ditanya, ada duit ke tak..walaupun time tu saya mewah giler dengan duit scholar...tapi shopping sana..shopping sini...habis jugak...huhuhu....even sekarang ni pun, time saya dah kerja and pegang duit sendiri, kalau nak pergi mana-mana, mesti beliau akan tanya,'ada duit tak?'....saya tahu, mesti ada yang tengah baca ni kata...ala bapak aku pun macam tu jugak...tapi saya nak jugak cerita tentang bapak saya...biarlah...hahaha....tapi memang touch la bila diorang terlalu take care kat kita even kita dah dewasa kan...



walau apa-pun, saya tetap anak abah...walaupun dah besar, walaupun dah kahwin dan walaupun saya dah ada anak nanti...;p. sebenarnya, kalau nak dicoretkan di sini, terlampau banyak yang saya nak taip tapi disebabkan saya dah malas nak taip (erkk....boleh lak malas...haha)...takat ni je la saya boleh share dekat sini.



So, Happy Birthday to My Handsome Daddy....Semoga panjang umur, terus berjaya dalam perniagaan dan pekerjaan beliau pada masa kini. InsyaAllah.


Pesanan penaja: Hargailah ibu bapa ketika mereka masih ada.



sekian, TQ for reading (^_^)









2 orang nak bagi idea:

  1. happy birthday utk ur abah :)
    wish dia selalu sihat hendaknya.

    ReplyDelete