Followers

Macaron oh macaroon

Assalamualaikum.



Pertanyaan pertama...macaron ni....sedap tak?




sangat colourful...pic sy amik dari blog cikMin



pink tak tinggal...;p

Sekarang dah famous tentang biskut ni...actually dah lama cuma saya je baru nak amik tau...disebabkan kecomelan dan warnanya yang sangat mengamit hati dan jiwa ku ini, confirm saya memang tak tahan dah nak rasa...so cara terbaik..online order saja la....walaupun kena tunggu berhari-hari untuk sampai ke rumah ...takku pedulikan...



oh macaroon...bila kah engkau akan sampai ke rumahku....sebenarnya, saya dah order since last week...harap-harap sampai la this week....


erm...ada ke yang tak tahu apa itu macaroon?hari tu saya ada tanya one of my friend..."hey, you pernah makan macaroon tak?"...


dengan penuh konfiden dia cakap..."yeay..i do love macaroni...bla..bla..."...aiseh..ni tak boleh jadi, kena betulkan statement tu....macaroon and macaroni, there are not the same..lain dari segi rasa mahupun bentuk..



so pada sape yang tak tahu tentang macaron ni, ni saya copy dari blog CIK Min, pembuat Macaron...

Apa itu Macarons?
Macarons ni sejenis kudapan manisan orang perancis yang diperbuat dari ground almond,caster sugar dan egg white.2 keping shell diletakkan jem atau filling ditengahnya seperti sandwich.

Apa rasa Macaron ni?
Crispy kat luar chewy kat dalam tu..bila kita gigit rasa crispy lepas tu kat dalam rasa chewy dan melty gitu..kat tengah ada filling..ada macam variety filling…fuhhh sedap you!



ehem..ehem...disebabkan ketidaksabaran saya jugak,  saya telah meng'order' satu set lagi macs ni...giler tak giler...semalam punye pasal la...duk stalks blogger yang jual macs ni, sekali, tak boleh tahan...orderla...harap-harap sampai this week jugak sebab orang tu kata dia akan pos hari ni...then sesaja nak buat comparison between those two macs...hahaha...




ps: mesti pelikkan, kejap saya letak macaron kejap macaroon, actually, sama ja benda tu cuma term macaroon tu dari US whereas macaron from france..TAPI, tadi saya sempat Google, ada jugak term yg MACAROON adalah sejenis kuih bentuk bunga-bunga...tahla...mana-mana je la kan...




sekian, TQ for reading











4 orang nak bagi idea:

  1. ni macaron. kalau macaroon tu yg rupa die mcm bunga bunga sikit. dishes yg berbeza. tu pon i tgk dalam asian food channel la. die ckp. hehehhe

    macaron ni sgt manis oh.

    bole la makan skit. nk makan byk x lrt lah. manis sgt.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. ye ke?tp kalo beli macs tu kat harrods klcc, dia akan tulis ejaan macaroons...tp sy ade google jgk...mmg btul ap yg awk kata tu...agaknya mcm2 jenis ada kot...hentam sjala...haha

    ReplyDelete
  4. macam2 jenis ada. dan bukan senang nak buat. tersilap terkurang atau terlebih ingredient sikit. tak jadi tau.. huhu.. leceh!

    ReplyDelete